Ik ben trts,
Ik ben Fries

Over de campagne

Veel mensen in de Friese samenleving voelen zich niet veilig of geaccepteerd. Ze worden geconfronteerd met discriminatie en verbaal geweld. Daarom is ons doel met ‘Ik ben Trots, Ik ben Fries’ om steun te bieden aan de LHBTI+-gemeenschap, en te laten zien dat de Friese samenleving staat voor diversiteit, acceptatie en inclusie.

Doel van de campagne

We delen de verhalen van Friese ambassadeurs uit de regenboog community, waaronder hun coming-out ervaringen en een aantal betekenisvolle voorwerpen uit hun kast, die staan voor wie ze zijn. Door de campagne te supporten kunnen mensen uit heel Friesland een inclusieve samenleving aanmoedigen waarin iedereen, ongeacht geaardheid of identiteit, zich veilig voelt.

Een kijkje
in de kast

De kasten zijn een metafoor voor de unieke (coming-out) verhalen en ervaringen van onze LHBTI+-ambassadeurs. Iedere kast toont een aantal van hun meest gekoesterde bezittingen, die een nadere blik bieden in hun persoonlijke geschiedenis. Leer ze hieronder allemaal kennen.

Dette

Dette is 28 jaar oud en ze werkt in het voortgezet speciaal onderwijs met leerlingen met gedrags- en psychische problemen. Op een dag was ze als een soort derde wiel meegenomen naar een date, hier ontmoette ze een jongedame waar ze goed een goede klik mee had. Hierna liep het contact een beetje vast, maar een half jaar later matchten ze weer met elkaar via Tinder. Lees hier de rest van haar verhaal.

Leon

Leon is 21 jaar oud en is afgestudeerd als paraveterinair. Tussen zijn 14e en 16e jaar begon hij zich te realiseren, dat hij vrouwen mooi vond, maar zich niet tot ze aangetrokken voelde. Hij weet sindsdien dat hij homoseksueel is en besloot uit de kast te komen tegenover zijn familie en vrienden. Niet alles verliep soepel bij zijn coming-out… Lees hier de rest van zijn verhaal.

Piter

Piter is geboren en getogen in Bakhuizen en nu woont hij in Sneek, dus hij is een echte Fries! Op 31-jarige leeftijd werd Piter weduwnaar. Hij was getrouwd met een vrouw, maar ontmoette later een man die zijn hart sneller deed kloppen. Hij houdt er niet van om mensen te labelen en wordt verliefd op een persoon. Lees hier zijn pakkende verhaal.

Jitske

Ontmoet Jitske! Jitske is 22 jaar oud en ze loopt stage bij COC Friesland. Dit is de organisatie die zich inzet voor de acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap van Friesland. Toen ze jong was, las ze een stuk in de Bijbel, waarin verteld werd dat homoseksualiteit niet geaccepteerd kon worden door het geloof. Hierdoor verloor ze bijna haar geloof. Lees hier de rest van haar verhaal.

Tyler

Tyler is een 16-jarige MBO-student op het Friesland College. Hij wist altijd al dat hij een beetje anders was dan de mensen om hem heen. Twee jaar geleden bracht hij de moed op om aan zijn familie te vertellen, dat hij z’n ware identiteit gevonden had: hij is in het verkeerde lichaam geboren. Lees hier zijn verhaal.

Tess

Tess is docent ‘Built Environment’ op NHL Stenden Hogeschool. Vijf jaar geleden ontdekte ze dat ze zich niet zichzelf voelde en is ze begonnen met haar transitie naar een vrouw. Ontdek meer over haar transitie en hoe haar leven is veranderd als docent, vriendin en zus. Lees hier Tess haar verhaal.

Nikos

Nikos is 31 jaar oud en hij is geëmigreerd vanuit Griekenland. Hij woont nu vijf jaar lang in Leeuwarden en werkt in een bakkerij. Hij is uit huis gegaan toen hij vijftien was en heeft sindsdien in meerdere landen gewoond, maar Nederland voelt nu als thuis voor hem. Op zijn 22e realiseerde Nikos zich dat hij homoseksueel is, zichzelf zo accepteren was echter lastig. Lees meer over Nikos zijn verhaal en de ‘culture shock’ die hij doormaakte.

Carla

Carla en Christian zijn de trotse ouders van twee kinderen: Jurre en Mika. In tegenstelling tot de meeste verhalen hier zijn Carla en Christian een heterostel, maar hebben ze alsnog een coming-out story. Die van hun kinderen Jurre en Mika. Zij maken beiden deel van de LHBTI+-gemeenschap en hebben beiden een bijzonder verhaal. Het verhaal van Carla, Christian, Jurre en Mika is echt prachtig en inspirerend.

BeQuick

Dit damesteam van voetbalclub BeQuick uit Dokkum, vertegenwoordigd door zes dames, die allemaal een connectie hebben met de LHBTI+-gemeenschap, delen hun coming-out stories, hun eigen identiteit en zelfs wat ze hebben meegemaakt, nadat ze uit de kast zijn gekomen. Lees meer over wat ze samen heeft gebracht en hoe samen voetballen hun leven heeft beïnvloed.

Mail ons

Mail ons gerust voor vragen, advies, hulp of gewoon even zitten

Contact

Snekertrekweg 1
8912 AA Leeuwarden

058 212 4908

Ma t/m Vrij 13.00-17.00
info@FrieslandKleurt.nl

Stay in touch

/FrieslandKleurt
@FrieslandKleurt
@FrieslandKleurt
/user/FrieslandKleurt