Piter

Piter is geboren en getogen Fries uit Bakhuizen, een prachtig dorpje dichtbij Stavoren. Hij is nu 55 jaar oud en woont in Sneek. Om gezondheidsredenen werkt hij niet meer als administratief assistent. Toen hij 34 jaar was, realiseerde hij zich dat hij verliefd werd op een persoon en niet op het geslacht. Zijn familie accepteerde hem volledig en ondersteunde hem in zijn zoektocht naar geluk. Zijn verhaal is erg inspirerend en maakt duidelijk dat er nog veel vooroordelen zijn over mensen zoals Piter, die hun hart volgen en niet in een hokje blijven zitten.

Piter’s coming-out verhaal

Piter was 34 jaar toen hij ontdekte, dat hij niet op een bepaald geslacht viel, maar een persoon. In zijn vroege 30-er jaren werd hij weduwnaar en na een paar jaar ontmoette hij iemand die zijn hart sneller liet kloppen, een man. Toen hij zijn moeder dit nieuws vertelde, zei ze: “Oh? Ik hoop dat jullie samen erg gelukkig worden. Ik weet alleen niet wat je vader ervan zal vinden.” Zijn vader had er geen problemen mee en accepteerde het meteen. Zijn broers, vooral de oudste, zei dat hij Piter altijd al een beetje anders vond. Piter heeft altijd al naar mannen gekeken, maar heeft het nooit nodig gevonden om zich erover uit te spreken. Hij heeft gelukkig niet veel nare situaties of discriminatie meegemaakt, maar er was één voorval op Nieuwjaarsavond. Een groep mensen had een boodschap op zijn raam geschreven. Gelukkig had Piter de boodschap niet gezien, omdat zijn buren het voor zijn thuiskomst al weg hadden geveegd. Uit nieuwsgierigheid vroeg hij toch wat de boodschap was. Zijn buren zeiden dat het niks belangrijks was, maar Piter wist wel dat het niet iets leuks moet zijn geweest.

Piter’s kast-voorwerpen

Zijn zoon

“Hij is uiteindelijk het belangrijkst voor me. Dus in plaats van een object is het voor mij een mens. Zo iemand wens je alles: het allermooiste en het meeste geluk toe.”

Piter’s interview

Friesland Kleurt

Alle kasten

Friesland Kleurt

Alle kasten

Mail ons

Mail ons gerust voor vragen, advies, hulp of gewoon even zitten

Contact

Snekertrekweg 1
8912 AA Leeuwarden

058 212 4908

Ma t/m Vrij 13.00-17.00
info@FrieslandKleurt.nl

Stay in touch

/FrieslandKleurt
@FrieslandKleurt
@FrieslandKleurt
/user/FrieslandKleurt