Leon

Leon is eenentwintig jaar oud en is werkzaam als paraveterinair, assistent van een veearts. Hij woont nog bij zijn ouders in het Friese plaatsje Hoornsterzwaag. Zijn tweelingzussen wonen beiden zelfstandig. Op vrij jonge leeftijd kwam hij erachter, dat hij anders naar meisjes keek dan zijn vrienden. Hier begon een zoektocht om zijn ware zelf te ontdekken.

Leon yn it Frysk

Leon’s coming-out verhaal

Op vrij jonge leeftijd kwam Leon erachter, dat hij anders naar vrouwen keek dan zijn vrienden. Dit zette hem aan het denken. In zijn eigen woorden: “In plaats van, dat ik net als de andere jongens van mijn leeftijd, naar een meisje keek en dacht: ‘goh dat is een mooi meisje’, vond ik ze ook wel mooi, maar had ik er nooit echt een gevoel bij.”
Zo’n ontdekking is natuurlijk lastig. Leon probeerde contact te krijgen met meisjes en ze ook een beetje te versieren. Dit ging hem altijd goed af. Hij deed het goed bij de dames en zijn vriendenkring bestond ook meer uit meisjes dan uit jongens. Experimenteren was voor hem een groot ding. Hij wilde er echt graag achterkomen, wat zijn gevoel hem nou precies wilde vertellen. Zodra hij met een meisje afgesproken had of zoende, stonden zijn haren toch overeind. Dit is toch eigenlijk niet wat Leon voor ogen had. 
Leon was op het laatst vrij zeker van zijn zaak, zijn omgeving had zo ook al haar vermoedens en zijn familieleden stelden regelmatig vragen. Leon begon wat rond te kijken op dating-apps en had hier al snel succes. Dit ging zelfs zo goed, dat hij smoesjes moest verzinnen voor wanneer hij met iemand ging afspreken. Dit kon natuurlijk niet lang goed gaan, want de verliefdheid straalt natuurlijk van je af.
Op 11 november heeft hij zijn verhaal aan zijn moeder verteld. Tijdens een emotioneel gesprek werden alle details besproken en kwam het hoge woord eruit. Gelukkig werd dit erg goed ontvangen en kwam Leon erachter dat het voor zijn ouders meer de vraag speelde: ‘wanneer komt hij ermee?’, dan ‘zou het zo zijn?’

Leon’s kast-voorwerpen

Leon

Leon vindt het lastig om een voorwerp te noemen dat zijn coming-out symboliseert. In zijn eigen woorden vertelt hij: “Ik heb hier genoeg dingen met emotionele waarde, maar niet echt iets dat specifiek gelinkt is aan mijn coming-out. Ik denk dat ik dan zelf het beste voorwerp ben, ik ben nu wie ik ben door mijn coming-out.”

Leon’s interview

Friesland Kleurt

Alle kasten

Friesland Kleurt

Alle kasten

Mail ons

Mail ons gerust voor vragen, advies, hulp of gewoon even zitten

Contact

Snekertrekweg 1
8912 AA Leeuwarden

058 212 4908

Ma t/m Vrij 13.00-17.00
info@FrieslandKleurt.nl

Stay in touch

/FrieslandKleurt
@FrieslandKleurt
@FrieslandKleurt
/user/FrieslandKleurt