Jitske

Jitske is 22 jaar oud en loopt stage bij COC Friesland. Toen ze jong was, las ze in de Bijbel dat homoseksuelen niet geaccepteerd worden door het geloof, waardoor ze bijna al haar geloof verloor. Toen ze 10 jaar oud was, ontdekte ze dat ze meisjes leuk vindt. Hierdoor kreeg ze een hoop twijfels over haar seksualiteit en haar religie. Toch herstelde ze haar band met God, nadat ze sprak met een pastoor in haar lokale kerk, die ook homoseksueel bleek te zijn.

Jitske yn it Frysk

Jitske’s coming-out verhaal

Jitske vond het lastig om haar gevoelens een naam te geven en te bepalen wie ze was. Maar toen ze 10 jaar oud was, wist ze dat er iets anders was. Jitske herinnert zich dat ze altijd opkeek naar een stelletje uit haar dorp,  twee vrouwen. Het was best wel een bijzonder iets voor haar: het eerste voorbeeld dat ze had van een stel van hetzelfde geslacht. Ze had in de Bijbel gelezen, dat homoseksuele relaties niet geaccepteerd worden. Dit zette haar aan het denken over haar beste vriend, die ook homoseksueel is. Maar ook over haarzelf. Gelukkig gaat ze naar een kerk waar homoseksualiteit wel compleet geaccepteerd wordt. De pastoor is namelijk ook homoseksueel. Dus voor Jitske was het een grote opluchting, dat ze geaccepteerd kon worden voor wie ze is en haar geloof in de God kon behouden. Naast dat ze uit de kast is gekomen tegenover haar vrienden en familie, ontdekte ze dat iedereen in de LHBTI+-community herhaaldelijk uit de kast moet komen, gedurende hun hele leven. Nieuwe vrienden of op het werk, ze ontmoeten altijd mensen die niet van hun geaardheid afweten.

Jitske’s kast-voorwerpen

Ketting

Jitske nam haar dierbare ketting mee. Deze symboliseert de ontwikkeling die ze heeft doorgemaakt sinds ze uit de kast is gekomen. Ze kocht de ketting tijdens haar coming-out vakantie met haar familie, dus zal het haar altijd herinneren aan de belangrijke stap die ze heeft gezet.

Jitske’s interview

Friesland Kleurt

Alle kasten

Friesland Kleurt

Alle kasten

Mail ons

Mail ons gerust voor vragen, advies, hulp of gewoon even zitten

Contact

Snekertrekweg 1
8912 AA Leeuwarden

058 212 4908

Ma t/m Vrij 13.00-17.00
info@FrieslandKleurt.nl

Stay in touch

/FrieslandKleurt
@FrieslandKleurt
@FrieslandKleurt
/user/FrieslandKleurt