Folkert

Vol trots ben ik ambassadeur van de groep ‘zonder stempel’ bij COC Friesland, met mijn eerste voorlichting achter de rug. Tijdens deze voorlichting deelde ik mijn eigen ervaring en waar ik tegenaanloop. De combinatie homoseksualiteit en een licht verstandelijke beperking, kan namelijk extra lastig zijn voor het vinden van een partner. Sommige mensen denken dat homoseksualiteit een keuze is, vooral wanneer je een beperking hebt. Een keuze is het echt niet, dan had ik namelijk wel voor een makkelijkere weg gekozen.

Met ‘zonder stempel’ beleef ik leuke momenten. We zijn bijvoorbeeld naar roze zaterdag in Utrecht geweest, hierdoor ontmoette ik groepen uit andere steden. Dit gaf mij nog meer het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Dit gevoel geef ik zelf ook graag door, ik draag een regenboogarmband en deel mijn ervaring met anderen.
Toch schrik ik van sommige negatieve reacties en één moment blijft mij nog altijd bij. Ik zat in de trein met een vriendin, een regenboogvlaggetje bungelde uit mijn tas. Een man vond het op dat moment nodig ons te bespugen. Mijn vriendin bang, maar ik vol vertrouwen. De mensen in de trein zouden ons vast wel steunen, dacht ik. Twee vrouwen in de trein bevestigden mijn vertrouwen toen zij aangaven het erg te vinden en er voor ons waren. Na de tijd heb ik het vlaggetje in mijn tas verstopt, omdat de vriendin waarmee ik in de trein zat bang was. Zelf had ik hem graag willen laten hangen, want ik zal mij nooit verstoppen voor wie ik ben.