BeQuick

BeQuick is een geheel vrouwelijk voetbalteam dat speelt in Dokkum! Wat dit voetbalteam anders maakt dan andere voetbalteams, is dat de helft van het team lesbisch is. BeQuick is een echte bondgenoot van de LHBTI+-gemeenschap en dit laten ze zien in hun passie en gedeelde waarden. Maar ook hun verhaal is niet altijd soepel verlopen, van moeilijke coming-out ervaringen tot pesten. De meiden van BeQuick hebben een hoop doorstaan en hebben geleerd dat je aan het einde van de dag jezelf moet accepteren en trots moet zijn op wie je bent!

Coming out stories

S: Nou, voor mij was het eigenlijk helemaal niet lastig. Iedereen in mijn omgeving accepteerde het wel. Tevens zijn er in het voetbal best wel veel mensen die gay zijn. Eigenlijk is alles gewoon hetzelfde gebleven en ze steunen me in alles.

J: Bij mij is het eigenlijk ook wel makkelijk gegaan. Mijn ouders waren sowieso – vanaf mijn 13e ongeveer – heel duidelijk in het feit dat het niks uitmaakte met wie ik thuis zou komen. Zo ben ik gewoon opgegroeid en daardoor was het ook erg makkelijk om te vertellen dat ik op meisjes val.

M: Mijn omgeving heeft mij erg geholpen om mezelf ook echt te accepteren. Dit was erg fijn, omdat het natuurlijk wel een grote stap is om er voor jezelf voor uit te komen en het aan je ouders te vertellen. Het is wel zo dat mijn omgeving en de meiden hier absoluut hebben geholpen om mij ervan te overtuigen dat dat gewoon kan.

EM: Ik heb er verder ook geen problemen mee gehad. Het werd gewoon goed geaccepteerd. De reactie van de mensen hier was vooral, dat ze eigenlijk al wel zo’n vermoeden hadden.

Y: Voor mijn gezinsomgeving was het eigenlijk geen probleem, dat werd wel goed geaccepteerd. Ik ben er de afgelopen vier jaar aardig mee gepest. Voetbal heeft me er heel erg bij geholpen om er goed mee om te gaan en mezelf te leren accepteren. Vooral Elise heeft me daar heel erg bij geholpen. Ik heb heel veel met haar gepraat, waardoor ik me er ook een stuk beter over voel.

EL: Ik was al uit de kast gekomen voordat ik bij de vereniging kwam. Ik heb het hier gewoon meteen kenbaar gemaakt en dat ging goed, dus dat was erg fijn. Mijn eigen omgeving is er ook altijd heel erg positief mee omgegaan. Het was voor mezelf wel even lastig om ervoor uit te komen. Mijn vorige voetbalteam was volledig hetero en al mijn vriendinnen ook. Dat maakte het toch net even wat lastiger. Mijn eigen omgeving is altijd positief geweest en ze hebben nooit verbaasd of vervelend gereageerd. Ik heb er altijd met iedereen goed over kunnen praten, maar ik denk dat je persoonlijke instelling wel het moeilijkst is. In Dokkum heb ik nog nooit iemand er verkeerd over horen praten dus dat is erg positief. Ik heb het persoonlijk vooral erg moeilijk gevonden.

Be Quick’s items

Voetbal

Voor Simone en Julia is de voetbal een belangrijk voorwerp. Simone zegt, “Ik begon met voetballen toen ik vier was en ik kan al mijn energie erin kwijt”. Julia zegt, “Met voetballen kan ik gewoon lekker bezig blijven, ik kan goed mijn ei erin kwijt. Ik ben gewoon graag lekker bezig”.

Foto

Voor Marije heeft een foto uit haar jeugd veel sentimentele waarde. Eén met haar zus bijvoorbeeld: ze gingen samen naar een verkleedfeestje op school, verkleed als piraten. “Dat is iets waar ik gewoon van houd. Ik ben van jongs af aan altijd al bezig geweest met klussen. Ik wilde altijd jongenskleding dragen om toch een beetje stoerder te zijn

Boek

Yvonne heeft een boek meegenomen, dit heeft een speciale plek in haar hart. Het gaat over een meisje dat leert zichzelf en haar homoseksualiteit te accepteren. Dit heeft Yvonne erg geholpen in haar eigen zoektocht naar die acceptatie.

Voetbal

Voor Simone en Julia is de voetbal een belangrijk voorwerp. Simone zegt, “Ik begon met voetballen toen ik vier was en ik kan al mijn energie erin kwijt”. Julia zegt, “Met voetballen kan ik gewoon lekker bezig blijven, ik kan goed mijn ei erin kwijt. Ik ben gewoon graag lekker bezig”.

Sieraden

Elise heeft twee kettingen meegenomen, eentje heeft ze van haar broer gekregen en de ander van haar oma. Ze heeft haar helaas nooit kunnen vertellen dat ze homoseksueel is, maar ze weet zeker dat ze haar geaccepteerd zou hebben. Op deze manier draagt ze haar altijd bij zich. Hiernaast heeft ze nog een sieraad met een stukje as van haar zus, zij was gehandicapt en kon dus moeilijk een gesprek voeren. Vlak voor haar overlijden heeft ze het alsnog kunnen vertellen en werd het met een brede lach geaccepteerd. Dit moment is nog altijd heel erg belangrijk voor Elise en ze draagt het altijd bij zich.

BeQuick’s interview

Friesland Kleurt

Alle kasten

Friesland Kleurt

Alle kasten

Mail ons

Mail ons gerust voor vragen, advies, hulp of gewoon even zitten

Contact

Snekertrekweg 1
8912 AA Leeuwarden

058 212 4908

Ma t/m Vrij 13.00-17.00
info@FrieslandKleurt.nl

Stay in touch

/FrieslandKleurt
@FrieslandKleurt
@FrieslandKleurt
/user/FrieslandKleurt