Anne

Na 25 jaar getrouwd geweest te zijn met een man, ben ik verliefd geworden op een vrouw. Eerder had ik hier niet over nagedacht, mijn man was lief voor mij en ik wilde graag mijn leven met hem delen. De lesbische gevoelens durfde ik niet openlijk te bespreken, waardoor ik een geheim met mij mee droeg.
Op een gegeven moment werd het te moeilijk voor mij, dus heb ik na een tijd contact gezocht met COC Friesland. Ik belde en gaf aan dat ik langs wilde komen op een donderdagavond tussen zes en zeven, een tijdstip dat veilig voelde voor mij.

Tijdens deze afspraak heb ik een folder meegekregen van Orpheus, een landelijke vereniging voor hulpverlening bij homo/biseksualiteit in man-vrouwrelaties. De kracht van Orpheus is dat er steun is voor beiden, dus ook voor mijn man. Doordat we beide steun gekregen hebben, werd een vechtscheiding voorkomen, we konden als maatjes uit elkaar gaan.
Ik heb lang gewacht het aan mijn man en kinderen te vertellen, samen met mijn man heb ik een dochter en twee zoons. Ik vond het moeilijk er überhaupt over te spreken, bellen naar COC Friesland was dan ook belangrijk voor mij, het was het eerste moment dat ik erover sprak.
Lange tijd heb ik er zelf mee gezeten, mijn eigen proces, waardoor ik mij steeds meer opgesloten voelde met het geheim. Ik kon het niet meer volhouden en wilde het aan mijn man en kinderen vertellen.
Toen ik het verteld had, voelde ik mij opgelucht, maar vond het ook ontzettend spannend. De kinderen zaten meer met het feit dat we eventueel uit elkaar zouden gaan, dan dat hun moeder lesbisch is. Deze reactie benadrukte nog meer hoe complex de situatie was voor mij en mijn man, maar vooral ook voor de kinderen.
Een half jaar lang bleven mijn man en ik nog bij elkaar, we gingen apart slapen, maar mijn man kon de situatie niet volhouden. Het leek hem beter dat ik ergens anders ging wonen, dan konden we beiden weer openstaan voor de liefde, maar dan zonder elkaar.
We lieten elkaar los, wat ontzettend moeilijk was, maar we wilden ook graag verder.

Inmiddels ben ik al bijna twintig jaar vrijwilliger bij COC Friesland, waarvoor ik voorlichting geef over homoseksualiteit op scholen en groepen heb geleid. Ik heb jaren lang de vrouwen weekenden van Orpheus begeleid en werk nog steeds bij de telefonische hulplijn van Orpheus. Het hielp mij bij mijn eigen proces om te helpen bij het proces van een ander. Ook heb ik al acht jaar een vriendin, ik krijg alle ruimte om van het leven te genieten en vooral niet stil te zitten.
Met dolfijnen zwemmen in het wild, de klanken van mijn harp en mijn klankschalen en blij zijn met mijn vriendin, met mijn kinderen en kleinkinderen. Eerst durfde ik de lesbische gevoelens niet openlijk te bespreken, maar nu ben ik blij dat ik echt mezelf kan zijn.