Friesland kleurt mee tijdens Roze Zaterdag in Venlo

De sleutel voor Roze Zaterdag 2020 is zaterdag in Venlo op Roze Zaterdag overhandigd aan wethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden.

Een Friese delegatie was voor het evenement naar het zuiden afgereisd. Daar presenteerde Leeuwarden-Fryslân Roze Zaterdag 2020 zich met een dance-act en het thema: Friesland kleurt, Leeuwarden City of Love. Volgend jaar is het evenement op 20 juni in Leeuwarden.

Een grote Friese Regenboogvlag van 20 bij 15 meter golfde zaterdag over het publiek heen, onder opzwepende muziek van DJ Divine met beelden van Leeuwarden en Friesland.

Roze Zaterdag

Roze Zaterdag is een dag waarop vrijheid, tolerantie en grenzeloze liefde voor elkaar worden gevierd met als doel de diversiteit van de LHBTI-gemeenschap (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgender en intersekse personen) te tonen en het onderling begrip te vergroten. De eerste Roze Zaterdag vond in 1977 plaats in Amsterdam.

Programmering

In Leeuwarden zijn de voorbereidingen inmiddels bezig. Er is een stichting in het leven geroepen die zich bezighoudt met het organiseren van inspiratiesessies en de programmering van het weekend.

Ook voor de rest van de provincie wordt gewerkt aan een programma. Zo zullen er activiteiten zijn in Heerenveen en ook is al een Friese regenboogvlag gemaakt te bestellen bij de Dokkumer Vlaggencentrale.

Het programma wordt samen met onder andere Tûmba, COC, DIZZ-events, scholen, culturele instellingen, ‘Roze in blauw’ en bedrijven de komende tijd vormgegeven.

In Venlo werd ook bekendgemaakt dat Rotterdam titeldrager is in 2021.